Sverige, storbritannien och Danmark rangerade som toppländer för klimathandling

Sverige, storbritannien och Danmark rangerade som toppländer för klimathandling

14/01/2021 /   Väder

Sverige, Storbritannien och Danmark rankades officiellt på fjärde, femte och sjätte plats för klimatåtgärder genom en rapport som släpptes idag. De tre bästa platserna lämnades tomma för att symbolisera att inget land visade sig göra tillräckligt för att förhindra farlig klimatförändring.

”Även om alla länder var lika engagerade som de nuvarande frontlederna, skulle det fortfarande inte vara tillräckligt för att förhindra farlig klimatförändring Trots ett antal nationer som lovar att vara koldioxidneutrala under de närmaste 30 åren fann rapporten också att mer ambitiösa åtgärder måste vidtas på kort sikt för att förhindra katastrofer. CCPI tittar på varje lands årliga koldioxidutsläpp, klimatpolitik och energistrategier och undersöker 400 miljöexperter.

Det sätts ihop av en koalition av miljöorganisationer inklusive Germanwatch, Climate Action Network och NewClimate Institute.

Sammantaget visade sig EU klara sig bra jämfört med andra och klättrade från 22: e plats förra året till 16: e i 2021-rankingen. Detta var "nästan uteslutande"

eftersom klimatpolitiken nyligen infördes bättre rankades av experter. Det fanns dock några länder som var avvikande när det gäller klimatframsteg. Ungern och Polen var två som rankades bland de lägsta, delvis för att de fortfarande har stigande utsläpp.

Tjeckien befanns också vara eftersläpande.