Hur man skriver ett bra CV

Hur man skriver ett bra CV

02/05/2021 /   Artikel

Att skriva ett bra CV kan vara en av de tuffaste utmaningarna .De flesta arbetsgivare spenderar bara några sekunder på att skanna varje CV innan de läggs i högen 'Ja' eller 'Nej'.Här är de 10 bästa tipsen för att skriva ett CV som säkerställer den viktiga intervjun.


1. Riktigthet


Vanligtvis bör ett CV inte vara mer än två sidor - och det är två sidor A4-papper! Arbetsgivare spenderar i genomsnitt bara 8 sekunder på att titta på ett CV, och ett säkert sätt att landa dig själv på den höga högen är att skicka dem hela din livshistoria. Håll det stansigt, till punkten, och spara de föga små detaljerna för intervjun.


2. Skräddarsy det


Vi har alla gjort det. Ta dig tid att ändra ditt CV för varje roll du söker. Undersök företaget och använd jobbannonsen för att räkna ut exakt vilka färdigheter du bör påpeka för dem. De kommer att uppskatta den uppenbara ansträngningen.


3. Inkludera ett personligt uttalande


Se hur din erfarenhet relaterar till deras jobb. Använd istället ett kort personligt uttalande för att förklara varför du är den bästa personen för jobbet. Detta bör återspeglas i ditt personliga brev.


4. Lämna inte luckor


 Om du lämnar uppenbara luckor i ditt CV gör arbetsgivarna omedelbart misstänksamma - och de kommer inte att ge dig fördelen av tvivel. Om du har varit utan arbete kan det vara en oro, men se bara en positiv snurr på det. Gjorde du en kurs, arbetade frivilligt eller utvecklade mjuka färdigheter som kommunikation, lagarbete eller projektledning? Om så är fallet, skrika om det.


5. Håll den uppdaterad


Du bör hålla ditt CV uppdaterat oavsett om du letar efter ett jobb eller inte. Varje gång något viktigt inträffar i din karriär, spela in det så att du inte senare glömmer något som kan vara viktigt.


6. Felet i dina vägar


Arbetsgivare letar efter misstag på CV och om de hittar dem får det dig att se riktigt dålig ut. de flesta arbetsgivare som upplever stora volymer sökande just nu, kommer det inte att hjälpa dem att säkra en intervju att ge dem en ursäkt för att avslå din ansökan på grund av undvikbara fel.' Om du är osäker, använd en stavningskontroll och be någon annan att dubbelkontrollera vad du har skrivit. Och ignorera inte de vanligaste CV-misstagen


7. Berätta sanningen


 Uppenbara lögner på ditt CV kan hamna i en hel massa problem när det gäller arbetsgivare som kontrollerar din bakgrund och referenser. Det sista du vill är att börja arbeta och sedan förlora ditt nya jobb för att ljuga. Du kan också bli fast i intervjuskedet när du plötsligt inte kan svara på frågor om vad du påstår att du vet. Och det kan vara MYCKET besvärligt!


8. Matematiken


Det här låter kanske tråkigt, men genom att säkerhetskopiera dina prestationer med siffror blir det mycket lättare att sälja dig själv. När du skriver din arbetshistorik, säg inte bara att du ökade försäljningen; berätta för dem att du ökade försäljningen med 70% under en sexmånadersperiod. Stora siffror är särskilt bra (men glöm inte punkt 7 i vår lista!).


9. Låt det se bra ut


Vi lever i en värld där image är allt, och det gäller också ditt CV. Ta dig tid att ordna det ... Använd punktpunkter och håll meningarna korta. Använd det grafiska designtricket för att lämna gott om vitt utrymme runt text och mellan kategorier för att göra layouten lätt för ögat. Alternativt kan du vara kreativ med din jobbansökan!


10. Gör det sökordsvänligt


Om du har laddat upp ditt CV till en arbetsplats så att rekryterare kan hitta dig är nyckelord mycket viktiga. Jobbtitlar och jobbord kommer att hjälpa en sökmotor att välja ditt CV från högen. Förvirrad? Var inte. En marknadsföringskandidat kan nämna SEO (sökmotoroptimering), direktmarknadsföring och digital marknadsföring bland sina erfarenheter och färdigheter, till exempel ... Om du inte är säker, gör en sökning online och se vilka ord som ofta nämns när du anger din jobbtitel .